De bewogen levens van de Belgische avonturier Jean Gustave Schoup

Afkomstig van een Sint-Amandse familie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onlangs, in oktober 2014, is de eerste biografie over de van oorsprong Vlaamse schrijver, journalist, zakenman en econoom Jean Gustave Schoup, afkomstig van een Sint-Amandse familie, opgenomen in de afdeling "Preciosa" van de Bijzondere Collectie in de Universiteitsbibliotheek van Antwerpen. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is deze biografische studie inmiddels ook te raadplegen. Het uitvoerige boekwerk is geschreven door Jasper J. Wielaert, auteur, journalist en geschiedkundig onderzoeker uit Amsterdam, die van 2005 tot 2014 gedegen onderzoek naar het leven van Schoup verrichtte.

 

De geboren Antwerpenaar Jean Gustave Schoup (*21 februari 1893 - †5 juni 1944) was een zeer begaafde figuur die zich in zijn turbulente leven in velerlei avonturen begaf. Hij schrok tijdens de Eerste Wereldoorlog niet eens voor spionageactiviteiten in Rotterdam terug. Als auteur werd hij het meest bekend met zijn antioorlogsroman In Vlaanderen heb ik gedood (1932). Schoup was zoon van Henricus Schoup (*12 september 1855, Sint-Amands - †6 juni 1933, Antwerpen) en van Maria Elisabeth Antonia van Gompel (*15 november 1858, Turnhout - †1 mei 1924, Antwerpen). Ook zijn grootouders woonden te Sint-Amands.

 

Door het boek heen is deze biografie geïllustreerd, ook in kleur, met aan het eind een appendix met documenten, kaarten en foto's, eveneens voornamelijk in kleur. De kroniektabel die daarna volgt, vat de bevindingen over Schoups leven nog eens overzichtelijk samen. Helemaal achter in het boek is een vouwkaart opgenomen met daarop de veldtocht van de 4e Compagnie, 3e Bataljon van het 1ste Régiment des Grenadiers, waarbij J.G. Schoup gedurende de eerste twee maanden van de Eerste Wereldoorlog dienst deed.

Hij raakte echter op 3 oktober 1914 gewond in De Kraaihoef, een grote boerderij even ten noorden van Sint-Amands. Schoup werd uit de frontlijn gehaald en zijn wonde werd in Antwerpen verpleegd. Niet lang daarna besloot hij met gewonde arm en al de benen te nemen, te deserteren. Op 9 oktober 1914 kwam hij met de grote vluchtelingenstroom te voet in Ossendrecht aan. Met uitzondering van drie jaar in België (1927-1930) zou hij zijn hele verdere leven in Nederland doorbrengen. Schoup werd in juni 1944 door het Rotterdamse verzet vermoord.

 

De biografie verscheen eind augustus 2014 in beperkte oplage, kost 35,00 € (prijs incl. 6% btw,  excl. verzendkosten) en is niet in de reguliere boekhandel verkrijgbaar. Bestellingen kunnen evenwel gedaan worden via het weblog https://jeangustaveschoup.wordpress.com/ of via boekwinkeltjes.nl

 

De geldbronnen van het Nationaal Socialisme en de bewogen levens van de Belgische avonturier Jean Gustave Schoup

 

ISBN: 978-94-022-1029-3

Aantal pagina’s: 490 met 29 ongenummerde pagina’s en vouwkaart

Aantal hoofdstukken: 16, met voorwoord, inleiding en epiloog

Uitgebreid notenapparaat, naamregister, archivalia, literatuurlijst, fotoverantwoording etc.

 

 

  

Volg ook het weblog  :    https://jeangustaveschoup.wordpress.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook Weblog  :  https://jeangustaveschoup.wordpress.com/

 

 

 

Coverfoto : Gendarmerie van Brussel, 27 april 1927.

Terug naar startpagina