Kunstschilder Francois Leopold (Franz) Devadder

 

Tijd- en streekgenoot van Romain Steppe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francois Leopold (Franz) Devadder, geboren 02 december 1862 te Brugge, verbleef vele jaren te Sint-Amands maar  was er volgens de volkstellingen nooit ingeschreven. Begraven te Sint-Amands in 1935. Op zijn grafsteen staat vermeld :  Franz De Vadder 1862 - 1935.De naam en de gegevens zijn in de grafzerk uitgekapt en moeilijk leesbaar. Hij zou overleden zijn in Antwerpen (bron : PIRON 2016, met dank aan de heer Bovens Hubert voor de informatie.Sommige bronnen vermelden als overlijdingsdatum Antwerpen-Berchem op 09 juli 1935). Juist : + Berchem 09-07-1935.(met dank aan de heer Bovens Hubert voor  de informatie en een copie van de overlijdingsakte, zie onderaan dit blad).

Op 30 oktober 1879 verlaat hij Brugge voor Borgerhout.  

Franz is de zoon van Joannes Ludovicus ° Brugge 15 juni 1840 en + na 1910, hij trouwt voor 1862 met Louise De Klerck ° Zedelgem 23 oktober 1842 en + voor 1876. Joannes Ludovicus trouwt een tweede keer op 15 december 1876 te Brugge met Eisabeth Joanna Everaert.

 

Franz Devadder wou begraven worden naast zijn beste vriend en schilder Romain Steppe (+ 1927) en dat is dan ook zo gebeurd (zie ook Romain Steppe)

Frans Devadder was gehuwd met Antonia Henrica Cornelia Theewis en er van gescheiden, trouwde hij met Cornelia Ursule Antonia Verrycken en wanneer die overlijdt, trouwt hij met Constantia CatharinaWittewulghe (op de grafzerk van Devadder staat de naam van zijn echtgenote vermeld als Witerwulghe. Ook de naam Devadder wordt soms geschreven als De Vadder).

Hij is schilder, etser, maar vooral aquarellist. Leerling van Charles Verlat  die hem de beginselen leerde voor het schilderen van mensen en dieren en Prof  J. Van Luppen die hem het schilderen van landschappen bij bracht. Voorkeur voor o.a. landschappen en zeezichten.

Muntte uit door zijn gevoel voor toonaarden, zodat zijn werken een harmonisch geheel vormen. Hij was een meester in het scheppen van sfeer, zowel in zijn landschappen als in zijn marines.

 

François (Frans-Franz) Devadder wordt in Brugge geboren op 2 december 1862 als zoon van Jean en van Louise De Klerck uit de Spiegelstraat (sic), wellicht is dat nu de Spiegelrei. Tussen 1851 en 1870 vond ik in dat gezin nog drie andere kinderen terug : Marie, Justine en Adolphe, respectievelijk geboren in 1865, 1867 en 1870 (bron : Algemeen Rijksarchief  Brussel, burgerlijke stand Brugge)

 

In de uitslagenlijsten van de Brugse academie komt zijn naam nergens voor, maar wel in Antwerpen. Hier was hij een leerling van Prof. Beaufaux, van Karel Verlat en van Jozef van Luppen. In 1883 behaalde hij onder hun leiding de Prix d'excellence, peinture de paysages et animaux.Hij vervolmaakt zich bij Ary Scheffer, H. Flandrin en Th. Couture in Parijs (1850-1868), waar hij contact heeft met G. Courbet.

Hij vormt bekende leerlingen  o.a. R. Baseleer, C. Boom, H. Luyten en H. van de Velde. Romantisch-realistisch schilder en graveur van historische en genretaferelen, portretten en dieren. Franz De Vadder speelde een belangrijke rol in het kunstleven van Antwerpen.

 

Hij woonde nooit maar verbleef  lange tijd in onze gemeente Sint-Amands als goeie vriend van kunstschilder Romain Steppe, maar hij zou te Antwerpen overleden zijn. Meestal verbleef  hij in de Kerkstraat bij de gezusters Van Kerckhoven in “de beurt op Antwerpen” , een logementshuis en drankgelegenheid, waar hij een kamer huurde. Bij controle van de volkstellingen te Sint-Amands heb ik hem niet gevonden.

 

Deze kunstenaar werkte vooral met waterverf, schilderde landschappen en zeegezichten, en hield zich ook bezig met etsen. Musea in Brussel (Paysage an Campine) en in Antwerpen bewaren enkele werken van zijn hand.

(Comma coloriste, Frans De Vadder a le sans complet de la valeur des tons, de favon parfaite. Il sait faire chanter ses gammes comme des accords symphoniques. Son talent se Gorse egalement dune inlassable recherche de l'atmosphere. Toutes ses oeuvres se distinguent par cette qualité aussi bien ses marines qua ses paysages, Eugène De Seyn, 1935)

 

Alleen al de titels die ik van zijn werken terugvond, leggen een duidelijke link tussen de inhoud ervan en zijn opleiding voor o.a. dierenschilder :

Chèvres dans la bruyère, Cheval dans la bruyère, Les saules, Le coup de vent, Le maraddeur, Marché aux souliers Anvers (1914), Moutons dans les dunes, Marais, Le crupuscule, Moeder Stans (interieur), Ruelle à Veere, A I'ombre, Bateau de passage, Pecheuses de crevettes.

 

Tussen 1900 en 1906 kreeg hij op de hiernavolgende tentoonstellingen, belangrijke onderscheidingen :

1900 Neuilly, de grote prijs.

1900 Londen, Expositie van Londen, de gouden medaille.

1904 Parijs, Exposition de Paris, de grote prijs.

1906 Parijs, de grote prijs.

Hij zou leraar geweest zijn aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten en zou er later directeur van worden.

Voor mijn gevoel is Frans De Vadder, wat betreft de periode 1890-1935, een interessante en boeiende schilder, aan wie tot op heden nog veel te weinig aandacht werd besteed.

 

Bron, Stanny Van Grasdorff, webmaster en voorzitter familiekunde Sint-Amands.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf van De Vadder op het kerkhof te Sint-Amands, op een paar stappen van het graf van zijn beste vriend  Romain Steppe
Kerkje Vlassenbroek door De Vadder
Heide.Werk van De Vadder

Terug naar startpagina

Postkaart met zicht op Sint-Amands en met handteken van Franz Devadder (in mijn bezit)

Hij schrijft  :  lekker weer in de polders, gegroet

                                        Rechts zijn handteken op één van zijn schilderijen

Handteken van Franz De Vadder op een schilderij

Met dank aan Mevrouw Leers Francine voor de foto van het schilderij hierboven dat ze in eigendom heeft.Het zou het geboortehuis zijn van haar grootmoeder Mathilde De Wachter en zou gelegen hebben in de Buisstraat (?) te Sint-Amands.

Volgens mijn opzoekingen was de woning van de familie De Wachter gelegen te Sint-Amands op de Kerkhofdries met het nummer 198 (bij de telling 1890-1900).Ook bij de telling 1901-1910 wonen ze op de Kerkhofdries.

Bij de telling 1911-1920 vinden we de familie De Wachter-Seghers echter op het adres Baaistraat (Buisstraat) nummer 261.Deze woning moet dus gebouwd zijn tussen 1911 en 1920.

De familie De Wachter-Seghers kregen 10 kinderen, 7 meisjes waarvan één dood geboren en 3 jongens waarvan het jongste kindje maar 2 jaar oud werd.

De boerderij lag in de Buisstraat niet ver van mijn ouderlijke woning en de genaamde familie De Wachter was mij goed bekend.